Annons
Utredning ska öka kliniska prövningar

Utredning ska öka kliniska prövningar

Regeringen tillsätter en utredning för att få fler företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar.

16 maj 2022, kl 14:38
0

Annons

En ny utredning ska undersöka hur Sverige ska kunna vända den sjunkande trenden för företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar.

– För att skapa en modern och innovativ hälso- och sjukvård i världsklass behövs tidig tillgång till nya behandlingsmetoder. Här är kliniska prövningar en viktig del. Utredningen ska synliggöra varför dessa har minskat över tid och ta fram förslag för att underlätta för företag inom hälsa och life science att växa, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

”Undersökningar som görs på friska eller sjuka människor för att studera effekten av läkemedel eller andra behandlingsmetoder är centrala för att kunna erbjuda patienter den senaste behandlingen, för att utveckla individanpassad precisionsmedicin i svensk vård och för att erbjuda företag i life science-sektorn en möjlighet att växa i Sverige.” Det framhåller regeringen i pressmeddelandet.

Kliniska läkemedelsprövningar minskar

De senaste 15 åren har de företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningarna i Sverige blivit allt färre. Det höjs ofta röster som förklarar nedgången med att förutsättningarna för att bedriva kliniska studier har blivit sämre.

Detta ska nu den nya utredaren Peter Asplund undersöka. Han ska analysera hur utvecklingen för kliniska prövningar ser ut, identifiera vilka eventuella hinder och möjligheter som finns samt föreslå åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar.

Peter Asplund ska redovisa uppdraget senast 15 mars 2023.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng