Vill kolla paracetamol

De norska apotekens branschförening vill också se över försäljningen av paracetamol. Men myndigheterna tycker annorlunda.

27 aug 2014, kl 06:00
0

Annons

Den norska branschföreningen Apoteksforeningens anser att landets Läkemedelsverk bör göra en grundlig utvärdering av hur försäljningen av paracetamol ser ut. Med anledning av svenska Läkemedelsverkets förslag om att paracetamol i tablettform bara ska få säljas på apotek har Per Kristian Faksvåg, director pharmaceutical affairs på organisationen, uttalat sig.

Han menar att det kan finnas skäl till att se över läget även i Norge.
– Jag är bekymrad över de skador som drabbar de som använder produkterna mycket under lång tid, särskilt bekymrad är jag över ungdomars användning. Läkemedelsverket i Norge bör gå igenom omfattningen, tillsyn och uppföljning av försäljningen av receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln, säger han på föreningens hemsida.

Men den norska myndigheten tänker inte gå samma väg som den svenska. Steinar Madsen, direktör vid norska Läkemedelsverket säger till norska Dagens Medisin att två utförda studier inte visar på någon ökning av antalet förgiftningar.

I Norge har paracetamol kunnat köpas utanför apotek sedan 2003.