Gammalt läkemedel kan förebygga njurskador

Danska forskare har upptäckt en metod att behandla högt blodtryck som förhindrar njurskador hos diabetespatienter.

26 aug 2014, kl 14:59
0

Många diabetespatienter har njurskador med protein i urinen och förhöjt blodtryck. Patienterna har ofta svårt att få kontroll över blodtrycket samtidigt som det är avgörande för njurfunktionen.
Nu har danska forskare funnit en mekanism som kan ha betydelse vid behandling av högt blodtryck hos diabetespatienter.

Patienter med diabetes kontrolleras regelbundet för njurproblem vilket framgår av protein i urinen och ofta samtidigt högt blodtryck. Baserat på dessa undersökningar har forskarna observerat att en viss salttransport i njuren är överaktiv när man har en lätt njurskada med proteinuri.

Den nya mekanismen kan få stor betydelse för patienter eftersom det redan finns ett urindrivande blodtrycksmedel, amilorid, som påverkar den här kanalen i njurarna.Forskarna anser att man med de här fynden som bakgrund bör överväga behandling med amilorid för att uppnå blodtryckskontroll.
En undersökning pågår för att se om behandling med amilorid har speciell effekt på den här patientgruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng