Viktig framgång för tablett mot covid-19
Foto: Istock

Viktig framgång för tablett mot covid-19

Molnupiravir minskade risken för sjukhusinläggningar med 50 procent jämfört med placebo, enligt en studie.

4 okt 2021, kl 09:46
0

Annons

Det antivirala läkemedlet molnupiravir har i en fas III-studie visat ett så lovande resultat i behandlingen mot covid-19 att studien avbröts i förtid. Enligt studien, som har genomförts i flera länder däribland Sverige, minskade risken för sjukhusinläggning eller död med 50 procent för de som fått läkemedlet jämfört med de som hade fått placebo. Resultatet är ännu endast publicerat i ett pressmeddelande från företaget MSD.

Läkemedelsföretaget planerar nu för att ansöka om godkännande av läkemedlet hos regulatoriska myndigheter runtom i världen.

– Vi har sett fram emot att få tillgång till effektiv antiviral terapi mot covid-19 som kan ges oralt. Baserat på de positiva resultaten från Movee-out-studien är min bedömning att molnupiravir sannolikt kommer att bli ett viktigt behandlingsalternativ för vissa patienter med covid-19 både i Sverige och globalt, säger Magnus Gisslén, huvudprövare i den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande.

Vill ansöka om godkännande av molnupiravir

Molnupiravir är ett antiviralt läkemedel som från början är utvecklat som behandling mot andra coronavirus och influensavirus. Även i tidigare under coronapandemin har läkemedlet visat sig vara även var effektivt  mot sars-cov-2.

En interimanalys av den nu aktuella studien visade att 7,3 procent av patienterna som hade fått molnupiravir hade antingen blivit inlagda på sjukhus eller avlidit efter 29 dagar. Motsvarande siffra i placebogruppen var 14,1 procent. Inga i gruppen som hade fått läkemedlet hade avlidit efter denna tid, jämfört med åtta dödsfall i den gruppen som hade fått placebo. Resultaten baseras på data från 775 patienter.

En oberoende säkerhetskommitté har tillsammans med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nu rekommenderat att studien ska stoppas i förtid med anledning av de positiva resultaten.

Studien, som kallas Move-out, var en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad fas III-studie som har genomförts i flera länder, varav Sverige är ett. Läkemedelsvärlden har tidigare skrivit om den svenska delen av studien som genomfördes i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

– Det skulle vara mycket värdefullt om det visar sig att molnupiravir har en god effekt mot covid-19. Det är också en beredskap inför framtida pandemier, sa Magnus Gisslén, som också är professor i infektionssjukdomar på Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Läkemedelsvärlden då.

Mild eller måttlig covid-19

I studien har man testat molnupiravir i tablettform hos patienter med mild eller måttlig covid-19. Behandlingen påbörjandes inom fem dagar från första symptom. Läkemedlet har tidigare testats i en annan studie på sjukhusvårdade patienter som hade varit sjuka i covid-19 längre. Denna studie gick dock aldrig in i fas III eftersom läkemedlet inte visade någon tydlig effekt hos dem.

Alla patienter som ingick i Move-out-studien hade minst en riskfaktor för att bli allvarligt sjuka. Från början planerades att 1550 patienter med mild eller måttlig covid-19 skulle ingå i studien. Det primära effektmåttet var att jämföra läkemedlet med placebo och se hur stor andel i respektive grupp som blev allvarligt sjuka eller avled i covid-19 29 dagar efter att de inkluderades i studien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng