Annons
Fem frågor till Agnes Wold, forskare och påverkare.
”Vill förklara komplicerade frågor på ett enkelt sätt”
Agnes Wold. Foto: Johan Wingborg.

”Vill förklara komplicerade frågor på ett enkelt sätt”

Agnes Wold tycker att det är intressant med folkbildning och trivs i sin roll som påverkare under coronapandemin.

1 okt 2021, kl 09:06
0

Under coronapandemin har Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, blivit känd för hela svenska folket. I sin roll som ”coronapedagog”, som hon själv kallar sig, tvekar hon inte att debattera de svåra frågorna på Twitter, och hon är ofta den som medierna hör av sig till när de behöver expertråd. Läkemedelsvärlden ringde upp och ställde fem frågor om hur hon ser på sin roll.

Du har ju tagit en framträdande roll som påverkare under pandemin, varför har du gjort det?

– Jag är förtjust i att undervisa och tycker om att förklara komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Jag har sysslat mycket med pedagogik och tycker att det är intressant med folkbildning. Framför allt tycker jag om att förklara för människor som inte är i branschen och kanske inte har så mycket bakgrundskunskap som exempelvis läkare har. Och när det då kommer ett nytt otäckt virus som man inte förstår och man är rädd för att dö av vill jag vara en översättare av de svåra frågororna.

Tycker du att fler forskare borde göra samma sak?

– Alla får förstås göra vad de vill, men behovet är oändligt. Men det man ska veta är att det inte är så himla lätt att undervisa folk som inte har så mycket bakgrundskunskap. Du måste kunna frågorna ordentligt och bygga nerifrån. Dessutom måste du vara bra på att undervisa och ha ett intresse. Jag ägnar till exempel flera timmar varje dag till att kommunicera och interagera med folk på Twitter.

Vad är de vanligaste reaktionerna du brukar få från allmänheten?

– Det är i princip bara positiva kommentarer. Det är många som kommer fram på gatan och tackar och säger att jag förklarar så bra, och uttrycker mig begripligt och rakt utan krusiduller. Någon gång har någon påpekat att jag har sagt något tvärtemot vad WHO har gått ut med, och då har jag tänkt att det struntar väl jag i. Jag är ju ingen myndighet så jag kan säga vad jag vill.

– Sedan har jag medvetet hållit mig ifrån att bråka om olika åtgärder. Det är omöjligt att veta sådant i förhand och man försöker så gott man kan. Och självklart begås det fel, det gör det alltid i sådana här komplicerade frågor.

Vad är de viktigaste frågorna när det gäller pandemin just nu anser du?

– Det finns bara en och det är att få fler att vaccinera sig. I Sverige finns det flera grupper där vaccintäckningen är låg, vi kan till exempel inte ha personal inom äldrevården som inte är vaccinerade. Man kan inte tvinga någon att vaccinera sig, men man kan ta till andra åtgärder som arbetsgivare och till exempel påpeka och informera om hur viktigt det är.

– Det är också skrämmande med all falsk information som sprids som gör att folk tror att det är tusentals som har dött av vaccinet. Jag hade underskattat dessa propagandakampanjer från antivaxxare som finns i bland annat Ryssland, Kina och USA. Den problematiken måste man verkligen ta tag i.

Har du något personlig idé om vad du kan göra för att nå ut till ovaccinerade grupper?

– Ja, jag har tänkt att jag ska ut och svara på frågor om vaccin från allmänheten i Angered i Göteborg. Det är viktigt att nå ut på flera olika sätt och i olika kanaler. Man kan inte förvänta sig att alla bara ska logga in med bank-id och boka en vaccintid, utan man måste ha en aktiv kampanj.