Annons
”Vi ser positivt på affären”
På GE Healthcare i Uppsala berörs cirka 1 200 anställda när företaget säljer sin biopharma-del till amerikanska Danaher.

”Vi ser positivt på affären”

Amerikanska Danahers köp av GE Healthcare berör 1 600 anställda i Uppsala och Umeå. Men Lotta Ljungqvist, vd för GE Healthcare Norden tycker köpet är bra.

26 feb 2019, kl 16:09
0

Annons
Lotta Ljungqvist, GE Healthcare.

Lotta Ljungqvist, GE Healthcare.

I går måndag meddelade GE Healthcare att man säljer biopharma-delen av företaget till det amerikanska hälsovårdsbolaget Danaher. Prislappen landade på 21,4 miljarder dollar, närmare 200 miljarder svenska kronor.

Totalt berörs 1 600 anställda i Sverige; 1 200 i Uppsala och 400 i Umeå. Hur försäljningen påverkar dem är för tidigt att säga, men Lotta Ljungqvist, vd för GE Healthcare i Norden och vd för Testa center i Uppsala är inte alltför orolig.

– Det är för tidigt att komma med några detaljer, beskedet om försäljningen kom i går. Man räknar med att det tar fram till sista kvartalet i år innan affären går igenom och vi börjar operera under de nya ägarna. Men verksamheten kommer att fortsätta som vanligt, säger hon.

GE Healthcare är en stor arbetsgivare inom svensk life science. Biopharma-delen är en del av GE Healthcare life sciences och tillverkar utrustning och mjukvara för forskning och utveckling av biologiska läkemedel. Så sent som i augusti i fjol invigdes Testa center i Uppsala, en anläggning som erbjuder testmöjligheter för bland annat tillverkning av biologiska läkemedel.

Anläggningen är uppförd på GE Healthcares område i Uppsala och är en del i regeringens satsning på svensk life science. Totalt har regeringen, via innovationsmyndigheten Vinnova, satsat 100 miljoner kronor i Testa center, medan GE Healthcare har gått in med ungefär hälften.

Hur ser framtiden för Testa center ut i och med försäljningen till Danaher?
– Vi ser en ljus framtid för Testa. Den delen kommer att gå med i affären och inte påverkas negativt av köpet, säger Lotta Ljungqvist.

Hur kan ni vara så säkra på det?
– Vi har all anledning att tro att man även fortsättningsvis kommer att ha ett intresse av att bygga upp nätverk med innovatörer och entreprenörer i branschen.

Lotta Ljungqvist ser heller ingen anledningen till att regeringens fortsatta satsning på Testa center skulle påverkas.

– Försäljningen kommer inte att påverka upplägget. Infrastrukturen som sådan är finansierad av regeringsdepartementet och GE Healthcare och så får vi ett visst driftsstöd av Vinnova.

Många har nedläggningarna av Astrazenecas verksamheter i Lund och Södertälje i färskt minne. Hur ser du på en liknande risk här?
– Jag ser ingen sådan risk utan vi ser tvärtom positivt på affären och på att få en ägare som Danaher, vars verksamhet ligger närmare vår egen inom biopharma. Det ska bli jättespännande och jag tror att vi kan vidareutveckla verksamheten tillsammans.

Förutom i Uppsala och Umeå har GE Healthcare biopharma-verksamhet i sju andra länder inklusive England, USA och Österrike, som också ingår i försäljningen till Danaher. Totalt berörs cirka 6 000 anställda globalt.

Danaher är ett amerikanskt sjukvårdskonglomerat noterat på New York-börsen bestående av bland annat ett antal medicinteknikbolag.