Annons
Bara sex fall totalt i masstestningen i Umeå
Foto: istock

Bara sex fall totalt i masstestningen i Umeå

Folkhälsomyndigheten rapporterar nu slutresultatet av covid-19-testningen på campus i Umeå.

17 sep 2020, kl 12:52
0

Annons

Slutresultatet av masstestningen vid campus i Umeå bekräftar att Sverige för närvarande har en låg spridning av det nya coronaviruset. Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat, erbjöds personal och studenter att kostnadsfritt lämna två covid-19-test med en veckas mellanrum. Folkhälsomyndigheten finansierade testningen som gjordes i samarbete med Region Västerbotten, Umeå universitet och Försvarsmakten.

Totalt deltog 9 907 personer varav majoriteten lämnade två prover som gjordes med egenprovtagning. Drygt hälften av deltagarna var födda på 1990-talet. Endast sex av de nära 10 000 personerna hade en pågående covid- 19-infektion under perioden 31 augusti-14 september. I dessa fall gjordes kontaktspårning.

– Det är mycket glädjande att vi har hittat så få fall och att vi inte ser tecken till någon ökning under undersökningen. Men det är fortsatt lika viktigt att följa rekommendationerna för att motverka smittspridning framöver. Studenter och personal som får symtom ska stanna hemma och hänvisas till Region Västerbottens erbjudande om provtagning, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten kommer bland annat att använda resultaten från masstestningen i Umeå för sina modelleringar av smittspridning. Mer detaljerade resultat, inklusive resultaten från den symtomenkät deltagarna besvarade, kommer även att presenteras i rapportform.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng