Säsongens vaccin gav gott skydd mot influensa

Säsongens vaccin gav gott skydd mot influensa

Denna säsong nästan halverade influensavaccinering risken att insjukna, visar den första analysen.

27 feb 2019, kl 06:00
0

Smittskyddsexperter i Europa har gjort en första analys av effektiviteten hos det influensavaccin som Världshälsoorganisationen WHO rekommenderade på norra halvklotet inför säsongen 2018-2019. Det är ett trivalent vaccin mot två A-stammar och en B-stam av influensavirus. I Sverige har, som Läkemedelsvärlden berättat, de flesta regioner använt ett fyravalent vaccin som dessutom skyddar mot ytterligare en B-stam.

Influensaepidemin startade denna gång förhållandevis sent i Europa och har karaktäriserats av att båda de aktuella A-stammarna har cirkulerat. Mycket få fall av influensa B-virus har hittats.

Expertanalysen visar att de som tog influensasprutan denna säsong hade ett gott skydd av den. Analysen har publicerats av Eurosurveillance. Den baseras på studier inom primärvård i bland annat Danmark, Spanien och Storbritannien samt på sjukhus i ett flertal europeiska länder.

I studierna inkluderades alla patienter – både vaccinerade och ovaccinerade – som sökt vård för influensaliknande symtom. Genom provtagning och laboratorieanalyser undersökte vården vilka patienter som varit influensasmittade och ej. Sedan jämförde forskarna andelen vaccinerade bland de influensasmittade med andelen vaccinerade bland de icke smittade. Utifrån detta räknades vaccinets effektivitetsgrad ut med en matematisk metod som brukar användas i dessa sammanhang.

Enligt analysen av primärvårdspatienter minskar årets influensavaccin risken att få influensa A med mellan 32 och 43 procent. I sjukhusstudierna låg effektiviteten runt 40 procent.

– Studien visar att vaccination fortfarande är det bästa sättet att förebygga influensa. Även om vaccinet inte ger ett hundraprocentigt skydd så har det i år nästan halverat risken för sjukdom bland de vaccinerade, säger Hanne-Dorthe Emborg på den danska myndigheten Statens serum institut, som medverkade i studierna.

Analysen har även använts som en del av underlaget för WHO:s vaccinrekommendation inför nästa säsong, 2019-2020. WHO har för det norra halvklotet beslutat att rekommendera ett fyravalent influensavaccin med skydd mot två A- och två B-stammar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng