Annons

Vi önskar trevlig sommar – här är några av våra lästips!

Läkemedelsvärlden gör uppehåll i nyhetsrapporteringen under sommarveckorna. Är du lässugen finns här en lista på lästips från våren! Nyhetsrapporteringen drar igång igen vecka 32.

24 jun 2010, kl 12:44
0

BRA REPORTAGE

Manipulerad vetenskap
Läkemedelsindustrin spökskriver systematiskt vetenskapliga artiklar. Det du tror är forskning är i själva verket marknadsföring. Det här reportage från Läkemedelsvärlden nummer 1 2010 granskar de dokument som blivit offentliga tack vare amerikanska rättsprocesser.

Livsfarlig it-djungel
(inloggning krävs)
Precis innan sommaren uppdaterade regeringen den nationella it-strategin för vården och bytte namn på projektet till nationell eHälsa. Att arbetet behöver intensifieras blir uppenbart för den som läser det här reportaget från mars i år.

Svårbedömd effekt av neddragning (inloggning krävs)
Nedskärningen av Astrazenecas tidiga forskning i Lund och Södertälje väcker frågan om de stora företagens betydelse för den svenska biotechforskningen. Skapar krisen kreativitet eller stryps utvecklingen?

Alternativ behandling på dispens (inloggning krävs)
Med regeringens tillåtelse lever de antroposofiska läkemedlen ett eget liv utanför det vanliga regelverket. Efter år av undantagstillstånd börjar situationen bli ohållbar. Men ingen vill ta tag i frågan. I det här reportaget försöker vi ta reda på varför.

ARTIKLAR OM FORSKNING

Rastlösa ben på väg att bli accepterade (inloggning krävs)
RLS är en diagnos som inte tagits riktigt på allvar. Men kunskapen om tillståndet och dess orsaker har ökat de senaste åren.

Bakslag präglar Alzheimerforskningen
(inloggning krävs)
Få Alzheimerpreparat lever upp till förväntningarna. Senast i raden är den ryska allergimedicinen Dimebon som länge verkade lovande.

Patienter med fönstertittarsjuka behandlas fel
(inloggning krävs)
Hundratusentals svenskar kan lida av benartärsjukdom utan att ha fått en ordentlig diagnos.

VÅRENS INTERVJUER

Ylva Johansson om oppositionens planer för apoteksmarknaden.

Karin Johansson om syftet med en läkemedelsstrategi. (inloggning krävs)

Gunilla Hulth-Backlund om jakten på miljarderna. (inloggning krävs)

Charlotte Unger om att stoppa miljöfarliga läkemedelsfabriker. (inloggning krävs)

För mer läsning och för urval bland alla våra artiklar – botanisera i vårt arkiv och i tidningsgalleriet.

Missa inte höstens första nummer av Läkemedelsvärlden! Passa på att bli prenumerant och få tillgång till exklusiva artiklar. Läs mer om våra prenumerationserbjudanden här.