Cannabispreparat mot MS godkänt i Storbritannien

För första gången har ett läkemedel som härstammar från hela
plantextrakt från cannabisplantan godkänts i Storbritannien av läkemedelsmyndigeheten MHRA. Preparatet,
Sativex, är godkänt för behandling av MS-patienter med svåra
muskelkramper.

23 jun 2010, kl 13:22
0

Annons

Extraherade från plantor som odlats under strikta förhållanden och förskrivna på licens av specialistläkare. Det är några av de krav som gäller för de cannabidoider som ingår i läkemedlet Sativex som marknadsförs av Bayer Schering Pharma. Läkemedlet är det första godkända som innehåller substanser som härstammar från hela cannabisplantor.

Den godkända indikationen är behandling av patienter med MS som lider av svåra kramper och muskelryckningar och som inte svarar på annan kramplösande behandling. Kliniska studier har visat att ungefär hälften av de drabbade patienterna som fått Sativex som tillägg till sin standardbehandling upplevde en minskning av de spastiska symptomen.

Sativex, som ges som munspray, har utvecklats av företaget GW Pharma men marknadsförs i Storbritannien av Bayer Schering Pharma. Det är godkänt i Kanada för behandling av neuropati vid MS sedan 2006. Företaget har också lämnat in en ansökan till den spanska läkemedelsmyndigheten från vilken man väntar på svar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng