JAKTEN PÅ EN BOT MOT ALZHEIMER
”Vi är äventyrliga och testar nya angreppssätt”

”Vi är äventyrliga och testar nya angreppssätt”

Det krävs nya biologiska koncept för att komma vidare inom alzheimerområdet, menar Jonas Ekstrand.

27 feb 2017, kl 12:47
0

Annons

Jonas Ekstrand.

”Vi ska försöka göra det omöjliga”. Så beskriver Alzecures vd Jonas Ekstrand forskningsstiftelsens förutsättningar och mål. Mer konkret handlar det om att utveckla läkemedelskandidater och tekniker inom alzheimerområdet bortom de redan etablerade.

– Branschen har haft svårighet att lyckas ta fram nya läkemedel och man måste göra på ett annat sätt för att nå framgång. Därför är vi äventyrliga och fokuserar på att testa nya angreppssätt, säger Jonas Ekstrand.

I dag har Alzecure två läkemedelskandidater som närmar sig kliniska studier. Ingen av kandidaterna går dock direkt på proteinet beta-amyloid eller enzymet Bace, vilket majoriteten av de projekt som befinner sig i klinisk utveckling gör. Den ena, en symtomatisk behandling med potential att även påverka sjukdomsförloppet, används redan för att behandla djur.

– Det är ett existerande veterinärmedicinskt läkemedel för en helt annan indikation, vilket innebär att det redan finns en hel del data och gör att vi kan komma snabbare och billigare till klinik, säger Jonas Ekstrand, som beskriver kandidaten som ”banbrytande”.

Den andra substansen påverkar själva bildningen av beta-amyloid, och därmed utvecklingen av sjukdomen, via en mekanism som troligen ger färre sidoeffekter än mer traditionella angreppssätt.

– Förhoppningen är att inleda kliniska studier med båda substanserna nästa år.

Jonas Ekstrand är en av talarna på mötet Jakten på en bot mot Alzheimer den 15 mars i Stockholm.

Vad ska du tala om?
– 
Jag tänker prata om hur vi på Alzecure försöker göra det omöjliga, både hur man hittar nya biologiska koncept och hur man sedan finansierar tidiga projekt inom Alzheimer. Nyckeln till framgång tror vi är att testa ny biologi och hitta sätt att finansiera den.

Vilka ser du som de största utmaningarna för utvecklingen av alzheimerområdet
– För oss och för de flesta andra är det finansieringsfrågan. Rent biologiskt är det att man måste gå på de mekanismer som har relevans för sjukdomen, och där behöver man tänka nytt. Sedan skulle det behövas ett Center of excellens inom demens som omfattar alla inblandade, säger Jonas Ekstrand.

Jakten på en bot mot Alzheimer äger rum den 15 mars i Stockholm. Välkommen att läsa mer och anmäla dig här.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng