Annons

Växtbaserade läkemedel kan tvingas bakom disken

Växtbaserade läkemedel får fram till nästa vår säljas fritt utan begränsningar. Men därefter ska samma regler gälla för dessa omklassificerade naturläkemedel som andra receptfria läkemedel. Orättvist menar företrädare för egenvårdsbranschen.

17 maj 2011, kl 11:34
0

För de tidigare naturläkemedlen som nu klassats om som VBL, växtbaserade läkemedel gäller egentligen samma regler som för vanliga receptfria läkemedel som får säljas i detaljvaruhandeln.

Det innebär
att medlen nu ska slåss om utrymmet med de andra OTC-varorna. Med alla förpackningsstorlekar och beredningsformer rör det sig om över 1700 olika varor, som ska konkurrera om det begränsade exponeringsutrymme, ofta bakom kassan, där varorna enligt reglerna kan hållas under uppsikt.
De här reglerna har ännu inte börjat gälla för de omklassade naturläkemedlen. Fram till april 2012 gäller så kallade övergångsbestämmelser. De växtbaserade läkemedlen får fram till dess säljas enligt de tidigare reglerna för naturläkemedel, det vill säga fritt och utan åldersgräns.

För de receptfria
läkemedel som tidigare enbart fick säljas på apotek innebär de nya reglerna en liberalisering.
? Men för de omklassade naturläkemedlen som tidigare fick säljas utan några egentliga begränsningar är det fråga om motsatsen, säger Ingrid Atteryd, vd på Svensk Egenvård.
? De regler som finns kring försäljningen av OTC-preparat beror ju på säkerhetsaspekter. Men för våra produkter som tidigare fått säljas helt fritt utan några problem, finns inga sådana skäl att begränsa exponeringen eller 18 års gräns.
Svensk Egenvård arbetar nu för att de växtbaserade läkemedlen fortsatt ska få säljas utan de begränsningar som gäller för andra receptfria läkemedel.