Annons
Västra Götaland massvaccinerar

Västra Götaland massvaccinerar

På grund av mässlingsutbrottet i Göteborg har regionstyrelsen beslutat att införa gratis vaccination till utvalda grupper under hela resten av 2018.

16 jan 2018, kl 14:22
0

Annons

Från och med tisdagen den 16 januari och under resten av detta år erbjuds kostnadsfri vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR-vaccin, till grupper med osäker immunitet i Västra Götaland.

De som omfattas är alla personer som är födda efter 1960 och som vistas varaktigt i regionen och som inte redan är vaccinerade eller har haft mässling. Det gäller även asylsökande och personer som vistas i regionen utan tillstånd.

– Olika undersökningar uppskattar att det kan finnas uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd. Vi hoppas naturligtvis att nå så många av dem som möjligt med detta erbjudande, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Målet är att långsiktigt öka immuniteten i befolkningen och förhindra att några nya utbrott sker liknade det som inträffat på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Vaccinationerna kommer att ske på vårdcentraler.

Det var den 10 december förra året som mässlingsutbrottet började. Smittskydd Västra Götaland som varje dag uppdaterar sin hemsida med ny information om utbrottet rapporterar i dagsläget 27 konstaterade fall.