Annons

Varnar för sarsliknande virus

Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för att ett sarsliknande virus. En man vårdas nu i London efter att ha smittats och i Saudiarabien har minst en person dött.

26 sep 2012, kl 10:41
0

Foto: iStockphoto

En man från Qatar vårdas i London för akut infektion i andningsorganen och njursvikt på grund av en virusinfektion. Enligt WHO dog en man av samma virus tidigare i år. TT rapporterade även att fem personer i Odense i Danmark lagts in på sjukhus efter att man misstänkt att de smittats av viruset. Men det har nu visat sig att de inte smittats av coronaviruset. Danska hälsomyndigheter har uppmanat resande från Qatar och Saudiarabien att söka vård om de drabbas av feber, hosta och andnöd.

Viruset hör, liksom sars-viruset, till coronoastammen och var tidigare okänt. De två virusen är dock mycket olika, enligt WHO. Men på grund av att de två konstaterade fallen varit så allvarliga utfärdar WHO en global varning. WHO har inte utfärdat några restriktioner eller reserekommendationer gällande Saudiarabien.

Smittskyddsinstitutet meddelar att man följer den internationella rapporteringen och så snart som möjligt kommer att utveckla diagnostik av infektionen.