Vanligt att viktiga läkemedel saknas

I början av september saknades 14 läkemedel som inte hade någon självklar ersättare hos apoteken. Ett exempel är anitidiabetesmedlet Mindiab som apoteken ända sedan i somras inte kunnat tillhandahålla.

21 jun 2002, kl 18:04
0

Annons

Slimmade lager i olika delar av leveranskedjan är ett skäl till att företagen fått allt svårare att leverera och tillhandahålla de läkemedel som behövs. 
Apoteket AB redovisar konutinuerligt restsituationen till Läkemedelsverket och den samlade bedömningen är att läkemedelsförsörjningen försämrats på senare år.
? Även om det inte uppstått några livshotande situationer, behöver situationen förbättras, säger Erik Thorsell på Läkemedelsverket.
Ofta har man kunnat lösa de akuta problemen med tillfälliga lösningar som leveranser av kompletteringsmärkta förpackningar eller förpackningar med utländsk märkning. Sverige är en liten marknad vilket troligen är en anledning till att svenskspråkiga förpackningar inte har högsta prioritet i en bristsituation.
? Men alla sådana här tilläggs- eller ompackningar innebär ett nytt riskmoment, säger Erik Thorsell.


Oklar ansvarsfördelning
? I den svenska lagstiftningen står inget om vem som har ansvaret för läkemedelsförsörjningen, utom i krigs- och kristider, säger Thomas Lönngren ställföreträdande generaldirektör på Läkemedelsverket.
? Man har helt enkelt förlitat sig på att de ekonomiska drivkrafterna skulle sköta det här.
En möjlig lösning han nämner är att man som i Danmark kopplar leveranssäkerhet till förmånssystemet. Kan ett företag inte leverera riskerar man att åka ur rabattsystemet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng