Vakenhetspiller får bredare användning i USA

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har tillstyrkt att läkemedlet modafinil även får användas för sömnapné och trötthet av nattarbete

17 okt 2003, kl 15:13
0

Annons

En rådgivande panel till FDA tillstyrkte nyligen en bredare användning av modafinil (Modiodal), ett vakenhetshöjande läkemedel som idag endast är godkänt för narkolepsi. Företaget Cephalon, som tillverkar modafinil, har länge försökt få det godkänt för bredare användning. Det är lätt att förstå eftersom man räknar med att mellan 13 och 18 miljoner amerikaner lider av sömnapné och att upp till en femtedel av de 20 miljoner som arbetar nattskift lider av ett tillstånd som kallas ?shift work sleep disorder?.
Enligt Malin Stålberg på Organon, som marknadsför modafinil i Sverige och vissa europeiska länder, finns det ännu inga konkreta planer på att ansöka om vidgade indikationer i EU, man avvaktar utvecklingen i USA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng