Vaccinmarknaden fyrdubblas spår analysföretag

Enligt analysföretaget Datamonitor väntar strålande tider för företag som marknadsför vacciner. Efter år av stagnation har nu marknaden för vacciner ökat betydligt. Anledningen är förstås nya dyra vacciner mot pneumokockinfektioner och papillomvirus.

12 nov 2007, kl 12:15
0

Enligt analysföretaget kommer omsättningen på vaccinmarknaden att fyrdubblas på den europeiska, japanska och amerikanska marknaden de närmaste tio åren. Omsättningen som idag är cirka 4,3 miljarder dollar kommer 2016 att vara cirka 16 miljarder dollar spår analysföretaget. Wyeths Prevnar mot pneumokockinfektion och Sanofi Pasteur MSDs Gardasil mot livmoderhalscancer har redan fått stort genomslag, medan andra vacciner som till exempel Mercks mot rotavirus haft svårare pågrund tveksamma hälsoekonomiska fördelar.

Pneumokockvaccinet Prevnar som Wyeth började marknadsföra i USA 2000 är det första i sitt slag och ingår numer, trots den höga kostnaden, i barnvaccinationsprogram ibland annat USA, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien, men ännu inte i till exempel Sverige. Kostnaden per vaccinerat barn beräknas till närmare 320 dollar vilket enligt

Datamonitors beräkning innebär att vaccinet dragit in ungefär två miljarder dollar till företaget under 2006. Det gör Prevnar till det första vaccinet med ”blockbuster-status”. Utvecklingen av nya kandidater mot pneumokockinfektion som kan skydda mot fler serotyper pågår och beräknas nå marknaden under 2009.

Trots att de flesta fall av livmoderhalscancer i den rika världen kan upptäckas och förebyggas med screening subventioneras det dyra HPV-vaccin nu i de flesta länder i Europa och USA vilket innebär en stor kommersiell framgång för företagen som marknadsför vaccinerna.

Osäkrare är framgången för företag som lanserat vaccin som skyddar mot rotavirus. Vaccinerna kostar cirka 200 dollar per barn och anses i den rika världen, där det finns bra behandling, inte värt kostanden.
Däremot skulle vaccinet ha stor betydelse i fattiga länder, med brist på rent vatten. Men i dessa länder saknas medel att betala för vaccinationerna, konstaterar analysföretaget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng