Vaccine forward har samlat in tre miljoner till Covax

Vaccine forward har samlat in tre miljoner till Covax

Sedan i mars har organisationen samlat in pengar som ska gå till covid-19-vaccin till världens fattigaste länder.

4 maj 2021, kl 10:21
0

Annons
Elisabeth Thand Ringqvist

Elisabeth Thand Ringqvist

Den ideella organisationen Vaccine forward har som syfte att samla in pengar till det globala vaccinprogrammet Covax, som i sin tur ska leverera covid-19-vaccin till världens fattigaste länder. I mars, när Vaccine forward var nystartat och hade samlat in 400 000 kronor, pratade Läkemedelsvärlden med organisationens grundare Elisabeth Thand Ringqvist. Nu ringde vi upp igen för att se vad som har hänt sedan dess.

Hej igen, Elisabeth. Hur går det med Vaccine forward just nu?

– Hej. Det går bra. Vi har hittills samlat ihop över tre miljoner kronor. Vi har översatt vår hemsida till åtta språk och jag hoppas att det kan leda till att vi samlar in ännu mer pengar.

Har ni stött på några problem?

– Nej, inga problem hittills. Men jag trodde nog från början att det skulle vara lättare att få spridning i sociala medier. Vi har ingen annonsering utan det hänger ju på engagemang från privatpersoner. Jag hoppas på att det kan bli olika sorters utmaningar på sociala medier och andra fenomen som gör att personer uppmanas till att skänka pengar.

– Vi har till exempel ett gäng high school-tjejer i USA som har bestämt dig för att marknadsföra projektet på tik tok. Och det finns en kvinna som bor på en ö utanför Amsterdam som har bett oss att trycka upp affischer som riktar sig specifikt till invånarna på ön. Det finns många fler liknande initiativ. Dessa personliga engagemanget överträffar alla förväntningar.

Vad kommer att hända nu?

– Vi fortsätter vårt arbete. Nu när den största gruppen mellan 18 och 59 år ska vaccineras hoppas vi att vi kan nå ut med informationen till dem. Vi vill bland annat sätta upp affischer på vaccinationsmottagningar som folk kan se när de sitter och väntar i 15 minuter efter att ha fått sitt vaccin.

Det har ju kommit flera rapporter om att Covax-programmet går långsammare än planerat. Kan Vaccine forward vara med och påverka detta på något sätt?  

– Jag, tillsammans med ett hundratal ledare från olika läder, samlades på inbjudan av USA utrikesminister Anthony Blinken för att prata om hur vi kan säkra finansieringen. På kort sikt är det beklagligt att Covax går långsammare men det viktiga på lång sikt är att vaccinationstillverkarna vet att det finns en efterfrågan på vaccin som är finansierad samt att vaccinalliansen tillsammans med Unicef säkerställer att all infrastruktur finns på plats för att leverera till de länder som är redo att vaccinera sin befolkning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng