Annons
Gratis p-medel ger färre aborter

Gratis p-medel ger färre aborter

En ökande förskrivning av kostnadsfria långtidsverkande preventivmedel till unga kvinnor tros ligga bakom en rejäl nedgång av antalet aborter i fjol.

4 maj 2021, kl 10:38
0

Annons

Under 2020 rapporterade vården i Sverige in cirka 34 600 aborter. Det var 1 500 färre än året innan och det lägsta antalet sedan 2004. Detta framgår av Socialstyrelsens nya statistik om aborter 2020.

Abortfrekvensen har gått ned de senaste åren och minskningen har varit särskilt påtaglig bland de yngsta kvinnorna. Där har abortfrekvensen mer än halverats på tio år. År 2020 rapporterades cirka 9 aborter per 1000 kvinnor i åldrarna 15-19 år, att jämföra med cirka 21 per 1000 under 2010.

– Det kan ha ett samband med att förskrivningen av långtidsverkande preventivmedel i den åldersgruppen har ökat, hormonspiral och så kallad p-stav, säger Inga-Maj Andersson, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Gratis preventivmedel minskar aborter

Den ökade förskrivningen kopplar Socialstyrelsen till att preventivmedel sedan 2017 är kostnadsfria för kvinnor under 21 år.

Vissa regioner subventionerar även preventivmedel för kvinnor i åldrarna upp till 25 år. Det kan, menar Socialstyrelsen, vara en bidragande orsak till färre aborter även i åldersgruppen 20-24 år. Där rapporterades 22 aborter per 1000 kvinnor i fjol jämfört med 33 per 1000 tio år tidigare.

En annan trend i abortstatistiken är att aborterna sker allt tidigare i graviditeten. Under fjolåret skedde 85 procent av aborterna före vecka 9 och 60 procent före vecka 7.

Kirurgisk abort är numer mycket ovanligt. Nästan alla (96 procent 2020) aborter görs i stället med en medicinsk metod med en läkemedelsbehandling i två steg. Det första läkemedlet får kvinnan inom vården. Det andra, värkstimulerande, läkemedlet kan hon antingen ta hemma eller på sjukhus. Att avsluta aborten hemma blir allt vanligare. Under 2020 var 83 procent av aborterna före vecka 9 hemaborter.

– Tillgängligheten till abort har ökat i och med att kvinnan inte behöver vara på sjukhus utan kan vara hemma under aborten, säger Inga-Maj Andersson.

Till och med graviditetsvecka 18 bestämmer kvinnan själv om hon ska göra abort. Efter det krävs tillstånd av Socialstyrelsens rättsliga råd. I fjol avslog rättsliga rådet 35 sådana ansökningar med 538 kvinnor fick ja till abort vecka 19 eller senare. I tre fjärdedelar av fallen skedde den sena aborten på grund av en fosterskada eller kromosomavvikelse hos barnet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng