Annons
EMA granskar kinesiskt vaccin mot covid-19
Foto: Istock

EMA granskar kinesiskt vaccin mot covid-19

EU:s läkemedelsmyndighet gör en löpande granskning av kinesiska Sinovacs vaccin med avdödat virus.

4 maj 2021, kl 12:48
0

Annons

EU:s läkemedelsmyndighet EMA meddelar att myndigheten har påbörjat ytterligare en löpande granskning (rolling review) av ett vaccin mot covid‍-‍19. Den här gången är det vaccinet Covid-19 vaccine (Vero cell) inactivated som står inför ett eventuellt EU-godkännande. Vaccinet utvecklas av det kinesiska företaget Sinovac life sciences co., Ltd.

– Detta är det åttonde vaccinet som vi granskar genom ett påskyndat förfarande. Fyra vacciner är redan godkända och används inom EU, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist, i ett pressmeddelande.

Kinesiskt vaccin mot covid-19 med avdödat virus

I Sverige används för närvarande tre av de EU-godkända covid-19-vaccinerna. Dessa är de två mRNA-vaccinerna från Pfizer/Bontech respektive Moderna, samt Astrazenecas vaccin som bygger på en så kallad adenovirusvektor, ett inaktiverat förkylningsvirus som för in en genetisk instruktion för tillverkning av coronavirusprotein i cellerna.

Det kinesiska vaccin som EMA nu tar in i en löpande granskning är av en annan typ än de hittills EU-godkända vaccinerna. Sinovacs vaccin innehåller avdödat coronavirus tillsammans med ett hjälpämne. Det avdödade viruset ska få kroppens immunförsvar att reagera och bygga upp ett immunologiskt skydd. Om personen sedan utsätts för en riktig infektion av covid-19 kommer kroppens immunförsvar redan att vara tränat att identifiera och snabbt utveckla skydd mot infektionen.

Att tillverka vaccin med hjälp av inaktiverade virus är en väl beprövad metod som ligger till grund för bland annat poliovaccin och många andra av sådana vacciner som vi använt länge.

Påskyndar bedömningen

Sinovacs covid-19-vaccin är enligt medieuppgifter godkänt i Kina och akutgodkänt i ett tiotal andra länder. Det har från olika studier rapporterats kunna ge ett skydd med minst 50 och upp till drygt 90 procents effektivitet.

En löpande granskning är en av de processer som EMA använder för att påskynda bedömningen av ett läkemedel eller vaccin i en kritisk situation. Myndigheten går då igenom forskningsdata och tillverkningsdata allt eftersom de blir tillgängliga, tills det finns tillräckligt med data för att en formell ansökan om godkännande ska kunna lämnas in av företaget.