Vaccinationsregister till årsskiftet

Från och med 1 januari ska alla vaccinationer i det allmänna barnprogrammet rapporteras in till ett nationellt register.

1 okt 2012, kl 13:42
0

Det ska bli bättre ordning på barnvaccinationerna. Från och med årsskiftet ska alla vaccinationer som ges inom det allmänna programmet för barn rapporteras in i ett nationellt register.

– Det här har ju diskuterats väldigt länge och efterfrågats, säger Katarina Skärlund som är projektledare för registret på Smittskyddsinstitutet.

Enligt den nya lagen är det enbart vaccinationerna i barnvaccinationsprogrammet, till exempel difteri, stelkramp, polio, hpv som ska registreras i registret.

– Men i framtiden blir det nog fler. Till exempel barnvaccinationer som man rekommenderar för vissa riskgrupper, till exempel hepatit B, men som inte ingår i programmet kommer nog snart att ingå, tror Kerstin Skärlund.

Och i framtiden kan regeringen besluta om att ta in fler vaccinationer i registret, till exempel influensavaccinationer. Däremot tror Kerstin Skärlund inte att resevaccinationerna kommer att registreras centralt i första taget.

– Nej det får man nog fortsatt hålla reda på själv.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng