Vaccinationsprogram för äldre önskas

Ett vaccinationsprogram för äldre skulle resultera i att ett färre antal gamla blev sjuka, enligt en ny rapport.

30 sep 2015, kl 08:05
1

Annons

Christina Tallberg, ordförande PRO. Foto: Lasse Persson.

Det är SPF Seniorer och PRO som tillsammans lanserar rapporten för att driva frågan om ett nationellt vaccinationsprogram för äldre.

– Vi måste informera våra medlemmar om vikten av att vaccinera sig, men även landsting och regioner måste göra det. Det vore bra om man från statsmaktens sida sa att det här är ett nationellt vaccinationsprogram för äldre, för att visa att detta är viktigt, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Om vaccinationsprogrammet skulle innehålla vaccinationer mot influensa, pneumokocksjukdom och bältros skulle sjukdom minska och den allmänna hälsan hos äldre främjas, visar rapporten.

– När man blir äldre får man också ett sämre immunförsvar och utsätts för större risker och ohälsa. Vaccinationer är ett sätt att skydda sig på för att inte drabbas så hårt, säger Christina Tallberg.

I rapporten ingår också en medlemsundersökning som drygt 2900 personer svarade på. Majoriteten i undersökningen, 83 procent, är helt eller delvis positiva till vaccinationer och 86 procent är positiva till att införa ett speciellt vaccinationsprogram för äldre.

Organisationerna har tagit fram rapporten i samarbete med Sanofi Pasteur MSD.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Min mor (född 1905) sa alltid att hon ville dö av lunginflammation. Influensa har ökad risk för lunginflammation. Så om man vill dö någorlunda snabbt och skonsamt så kanske man ska välja bort influensavaccin? Om man har andra mål i livet än att leva så länge som möjligt, oavsett vilka krämpor och sjukdomar man kommer att få?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng