Vaccinationsmottagningar bryter mot lagen

Vaccinationsmottagningar får inte sälja oralt vaccin till kund. Men många tycks göra det.

3 feb 2015, kl 15:07
0

Det är inte ovanligt att vaccinationsmottagningar säljer peroralt vaccin. I Kalmar på länssjukhusets vaccinationsmottagning gör man det. Och på Svea vaccins mottagning kostar det 500 kronor att få med sig de två doserna mot turist-diarré och kolera som det orala vaccinet, Dukoral ska skydda mot.

Men att vaccinationsmottagningar säljer peroralt vaccin är inte enligt lagen.
– Det är bara apotek som får sälja till konsument när det handlar om receptbelagda läkemedel, så om man säljer till patient gör man fel, säger Maria Björkman på Läkemedelsverket.

Birgitta Lange Sjöblom, kvalitetschef på Apoteksgruppen har nu uppmärksammat myndigheten på den här försäljningen.Efter att ha letat efter underlag i regelverket för att andra än apotek ska kunna sälja peroralt vaccin, men inte funnit något vände hon sig till Läkemedelsverket. 
 – Vi har förstått att det inte är helt ovanligt. Till exempel har jag sett att Cityakuten i Stockholm tycks sälja Dukoral direkt till kunder i samband med vaccinationer, säger hon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng