Vaccinationskampanj mot hjärnhinneinflammation

Till hösten startar världens första vaccinationsprogram mot meningit B i England och Skottland.

25 jun 2015, kl 07:56
0

Alla nyfödda barn i England och Skottland ska från och med september i år erbjudas vaccination mot meningit B. Spädbarnsprogrammet blir det första i världen och barnen kommer att få en inledande dos av GSKs vaccin Bexsero vid två månaders ålder. En andra dos ges två månader senare och följs upp med en boosterdos då barnet är ett år, enligt BBC.

Att det blev vaccinet Bexsero som skulle ingå i vaccinationsprogrammet bestämdes redan i mars 2014 men har fördröjts på grund av segdragna prisförhandlingar, enligt PharmaTimes. Vaccinförespråkare menar att fördröjningen indirekt har lett till dödsfall.

Varje år insjuknar cirka 1200 personer i hjärnhinneinflammation av typ B i Storbritannien. De flesta som smittas är barn, och en av tio dör, enligt siffror från National Health Service, NHS.

Från och med augusti ska även 17- och 18-åringar erbjudas ett kombinationsvaccin som skyddar mot meningokocker av stammarna A, C, W och Y. Speciellt skyddet mot W-meningokocker ses som extra viktigt då dessa bakterier fått en ökad spridning i bland annat studentbostäder. De som är mellan 19 och 25 år gamla och som ska börja på högskola under året ska också erbjudas vaccination.

I Nordirland pågår arbetet för att finna finansiering för de båda av vaccinationsprogrammen och i Wales har man frågan under betänkande, enligt BBC.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng