Vaccin till gravida gav spädbarn skydd mot RSV

Vaccin till gravida gav spädbarn skydd mot RSV

Läkemedelsbolaget Pfizer presenterar lovande fas III-data om sin vaccinkandidat mot RS-virus.

2 nov 2022, kl 10:43
0

Att vaccinera mamman under graviditeten är ett effektivt sätt att skydda spädbarn mot RS-virus från den första levnadsdagen. Den slutsatsen drar läkemedelsföretaget Pfizer av nya fas III-resultat. Pfizer testar sin bivalenta (skyddar mot två virusstammar) vaccinkandidat i en randomiserad, placebokontrollerad fas III-studie där 7 400 kvinnor och deras barn medverkar.

Kapplöpning om RSV-vaccin

RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus) orsakar luftvägsinfektioner som kan bli allvarliga hos spädbarn, för tidigt födda barn samt äldre personer. RSV-infektion är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning för luftvägsinfektion bland små barn.

Flera företag arbetar med att utveckla vacciner som kan minska sjukdomsbördan av detta virus. Läkemedelsföretaget GSK presenterade nyligen fas III-data om sin RSV-kandidat som visade på en nästan 83-procentig skyddseffekt hos personer på 60 år och äldre.

Och nu kommer Pfizer med lovande data även om sin kandidat. Enligt Pfizer är företagets vaccin det första RSV-vaccinet som tas fram för att skydda spädbarn genom att vaccinera mamman under graviditeten.

Vaccin till gravida ska skydda spädbarn mot RS-virus

De gravida kvinnorna i studien randomiserades till att vaccineras med RSV-vaccinet eller placebo under andra halvan av graviditeten. En interimsanalys visar att barnen till de mammor som fick RSV-vaccinet fick ett skydd på nära 82 procent mot allvarliga infektioner i de nedre luftvägarna under de första 90 dygnen efter födelsen. Under det första halvåret var skyddseffekten drygt 69 procent.

Däremot uppfyllde resultaten inte studiens andra utfallsmått som handlade om att förebygga mindre allvarlig luftvägsinfektion.

Inga allvarliga biverkningar av vaccinkandidaten visade sig. Studien kommer, enligt företaget, senare att publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

På grund av de uppmuntrande resultaten har Pfizer avslutat studien i förtid för att ansöka om godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA redan under 2022.

RSV-läget i Sverige

I Sverige övervakar Folkhälsomyndigheten genom frivillig rapportering från regionerna varje säsong RSV-spridningen under vecka 40 till vecka 20 påföljande år. Hittills i år har fall av RSV, ofta hos små barn, rapporterats från 17 av 21 regioner. Under vecka 41 rapporterades endast 45 fall och Folkhälsomyndigheten skriver i sin statistik att säsongens epidemi ännu inte har startat.

Coronapandemin har förändrat RSV-mönstret och i fjol fick vi en tidig och mycket intensiv epidemi i redan början av hösten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng