Annons
Ojämn vaccintäckning hos gravida mot kikhosta
Foto: Istock

Ojämn vaccintäckning hos gravida mot kikhosta

Regionerna är olika snabba med att erbjuda gravida kvinnor kikhostevaccin för att skydda nyfödda.

15 nov 2023, kl 07:28
0

Annons

Sedan i augusti i fjol rekommenderar Folkhälsomyndigheten att kvinnor som väntar barn får vaccin mot kikhosta efter graviditetsvecka 16. Syftet är, som Läkemedelsvärlden har rapporterat, att skydda det nyfödda barnet mot sjukdomen.

Folkhälsomyndigheten saknar siffror

Regionerna har dock, som bland annat ett pressmeddelande från Region Norrbotten framhåller, varit olika snabba med att komma i gång med kikhostevaccinering av gravida. Hur vaccintäckningen bland gravida i landet ser ut, vet Folkhälsomyndigheten för närvarande inte.

– Vi har ännu inga bra siffror på detta eftersom den här vaccinationen inte ingår i det nationella vaccinationsregistret. Men vi arbetar med att kunna få fram sådana data med hjälp av det nationella graviditetsregistret.

Det säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin, till Läkemedelsvärlden.

Regionala olikheter

Han bedömer dock att det finns stora regionala skillnader när det gäller denna vaccintäckning.

– Det är upp till varje region att bestämma hur man vill arbeta med rekommendationen. Vaccintäckningen bland gravida varierar än så länge stort mellan regionerna även om successivt fler och fler regioner börjat erbjuda kikhostevaccin till gravida.

Även när det gäller vem som betalar för vaccinationerna finns det regionala skillnader. De flesta regioner har under 2023 börjat erbjuda gravida kvinnor kostnadsfri vaccinering mot kikhosta. Men åtminstone en region, Region Stockholm, låter än så länge kvinnorna betala själva.

Nu ökar kikhosta

Tidigare i veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med nyheten att spridningen av kikhosta nu ökar brant i Sverige. Detta efter att den legat extremt lågt under pandemin.

Under 2021 och 2022 rapporterades endast elva respektive tretton fall av kikhosta. Nu cirkulerar dock kikhostebakterien i samhället igen. Totalt har 93 fall rapporterats i år och hela 43 av dem under oktober månad. Även i Danmark och Norge syns liknande trender.

– Den låga spridningen av kikhosta under pandemin har medfört att befolkningens immunitet mot infektionen har minskat. Uppgången nu är tydlig och det finns uppenbar risk för en fortsatt uppgång, säger Magnus Gisslén.

Första sprutan vid tre månader

I detta läge anser Folkhälsomyndigheten att det är extra viktigt att skydda nyfödda och småbarn mot kikhosta.

– Det är de som är allra mest sårbara. Kikhosta kan ge svåra komplikationer, kräva sjukhusvård och värsta fall vara livshotande hos spädbarn, säger Magnus Gisslén.

I det nationella barnvaccinationsprogrammet erbjuds barn ett kombinerat vaccin mot kikhosta, difteri, stelkramp, polio, Haemophilus influenzae typ b och hepatit B för första gången vid tre månaders ålder.

Sedan följer vaccinationer när barnet är fem månader, ett år och fem år samt i årskurs 8 eller 9.

Skyddar ända från födelsen

Men under de tre första levnadsmånaderna har barnet inget eget vaccinskydd mot kikhosta. Det är inte minst under den perioden som det är bra för barnet om mamman har vaccinerat sig under graviditeten.

Vaccinimmunitet förs via moderkakan över från mamman till barnet som då redan har ett skydd mot kikhosta när det föds.

– Som infektionsläkare har jag sett hur väldigt svårt sjuka barn kan bli av den här infektionen. Att vi nu kan skydda även nyfödda genom att vaccinera gravida är ett stort framsteg, säger Magnus Gisslén.

– Det är mycket viktigt att alla barn vaccineras enligt vaccinationsprogrammet och att även gravida kvinnor vaccinerar sig.

Skydda barnet på andra sätt också

Han framhåller också att alla som har ett spädbarn hemma bör vara försiktiga även på andra sätt nu när olika luftvägsvirus och kikhosta cirkulerar i samhället.

– Man bör till exempel tänka på att begränsa spädbarnets kontakter med andra människor inomhus. Och den som har förkylningssymtom ska absolut inte träffa spädbarn.

Om ett litet barn trots allt varit i kontakt med någon som visar sig ha kikhosta bör man snabbt rådfråga vården. Det finns möjlighet att hejda infektionen genom att ge barnet förebyggande behandling med antibiotika. Det bör i så fall helst ske innan barnet får symtom.