Annons

Utspel inför hearingen i socialutskottet

Idag torsdag hålls en utfrågning i socialutskottet om konsekvenserna av
omregleringen av apoteksmarknanden. Inför utfrågningen har fyra
apoteks-vd:ar skrivit ett debattinlägg i Dagens Industrin och i Svenska
Dagbladet har Farmacevtförbundet gjort ett utspel.

7 apr 2011, kl 11:04
0

Annons

Apoteket ökar sin marknadsandel och det krävs besk medicin för att öka mångfalden på apoteksmarknaden. Det skriver Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg tillsammans med Cecilia Marlow vd för Kronans Droghandel, Fredrik Söderberg, vd för Medstop och Fredrik Skepp vd Foxfarmaci i Dagens Industri idag. Vd:arna konstaterar att omregleringen med råge levererat sina mål att öka tillgänglighet och service, men att mångfalden är ett problem. Framförallt kritiserare de det sätt som regeringen valt att beräkna marknadsandelar på. Dagens system, att beräkna marknadsandelar utifrån antal apotek, blir direkt missvisande skriver debattörerna. Istället borde beräkningarna utgå från omsättning av receptbelagd medicin eftersom det är kärnan i verksamheten. Skulle man göra det skulle Apotekets marknadsandel var betydligt högre än de tillåtna 35 procenten enligt artikeln. De skriver också att med den takt som Apoteket AB idag öppnar nya apotek så är det inte längre en fri konkurrens.

Svenska Dagbladets debattsida är det istället Sveriges Farmacevtförbunds ordförande Thony Björk som debatterar. Han är kritisk mot det faktum att frågan om läkemedelsanvändning kommit i skymundan under hela omregleringen. Det är också där det nu finns problem på den nya marknaden enligt Thony Björk. Han föreslår att socialminister Göran Hägglund inför en nollvision för läkemedelsskador. Som en av en sådan vision vill Farmacevtförbundet att apoteken ska få ersättning för farmacevtiska tjänster, att kontrollen av försäljning av läkemedel utanför apotek ska bli bättre, att rätten till läkemedelsgenomgång bör lagfästas och att patienterna måste få kontroll över sina journaler. Apoteksreformen är inte fullständig så länge system för att bekämpa läkemedelsrelaterade problem saknas som gemensam spelregel för den nya apoteksmarknaden, skriver Thony Björk.

Utfrågningen i socialutskottet pågår under torsdag förmiddag, rapport därifrån kommer under eftermiddagen.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng