Utbildningar riskerar läggas ned

FARMACEVTISK UTBILDNING, TOLFTE INLÄGGET

20 feb 2004, kl 16:46
0

Annons

Vi har nyss avslutat den andra ex tempore-kursen för receptarier i Göteborg. Femton studenter jobbade med ?räknelära för receptarier?, icke-steril tillverkning och simulerad steriltillverkning. Överlag nöjda studenter som sprider lovord till engagerade och kunniga lärare ? receptarier och apotekare från Apoteket.


Men det finns en tydlig skillnad jämfört med förra årets kurs ? den uttalade oron hos årets studenter över möjligheten att få jobb som receptarier efter examen i juni 2004. Denna oro måste vara överdriven tycker vi. En sökning på platsbankens hemsida efter lediga receptariejobb i Västra Götalands län visar dock bara fyra lediga tjänster mot 90 motsvarande tid förra året.


Är situationen så drastiskt förändrad på bara ett år? Samtidigt ökar antalet receptarieutbildningar i landet. Finansierade av våra skattepengar. Luleå fick nyligen sin examensrätt, så nu har Norrland två utbildningar. Karlstads universitet lär inte ha gett upp sina planer på att få starta receptarieutbildning. Kanske ligger även Lund i startgroparna.


En sak vet vi dock. Man snyter inte högkvalitativ receptarieutbildning ur näsan! Det vilar ett stort ansvar på dem som nu utfärdar examensrätt för nya utbildningar. Risken är nämligen mycket stor att konkurrensen om studenterna blir så svår att de flesta av oss väljer att lägga ned våra utbildningar inom ett par år. Av Apoteket, som är receptariekårens helt dominerande arbetsgivare, kanske man inte kan kräva motstånd mot överetableringen av receptarieutbildningar, utan bara hoppas att företaget inser riskerna och utnyttjar sina kanaler till politikerna!


Sven Engström
Professor, kursansvarig ex tempore


Kristina Sundell
Professor, f d programansvarig
Receptarieprogrammet vid Göteborgs universitet