Annons

USA vill att tidskrifter ska censurera om fågelinfluensa

En amerikansk myndighet vill inte att Nature och Science ska publicera
all information i två studier om hur fågelinfluensan lättare kan spridas till
människor. Risken att terrorister använder informationen är för stor.

21 dec 2011, kl 12:51
1

National Science Advisory Board for Biosecurity, den amerikanska rådgivande myndigheten i vetenskapliga frågor om biosäkerhet, har bett de vetenskapliga tidskrifterna Nature och Science att endast publicera delar av studier om fågelinfluensan. Två forskargrupper ska ha studerat hur H5N1 (fågelinfluensan) lättare kan spridas mellan illrar och människor.

Fågelinfluensan är mycket smittsam mellan fåglar, men de allra flesta människor som infekterats har haft mycket nära kontakt med sjuka eller döda fåglar. Hittills har alltså inte viruset muterat så att det smittar från människa till människa. Bakgrunden till studierna är att få fram nya antivirala läkemedel.

Men nu ska alltså två forskargrupper ha skickat in studier till tidskrifterna om hur viruset lättare kan spridas mellan människor. NSABB är oroliga för att terrorister ska försöka återskapa försöket med hjälp av studien. Tidskrifterna har i separata uttalanden sagt att de tar det på allvar och samarbetar med NSABB men att de ogärna censurerar information. Tidskriftsredaktionerna diskuterar nu med myndigheten hur publikationen ska kunna ske på ett säkert sätt.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Självklart skall media inte hjälpa terrorister “på traven”!

    En God Jul och Ett Gott Nytt År! önskar jag till redaktionen och alla läsare!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng