Studie ska ge säkrare prostatatest

Det saknas ett tillräckligt bra verktyg för att ställa en korrekt
diagnos av prostatacancer. Det vill Karolinska institutet och Stockholms
läns landsting ändra på och startar nu en studie för att ta fram en
säkrare diagnosticering.

21 dec 2011, kl 13:33
0

Annons

Alla män mellan 50 och 69 år i Stockholms län och på Gotland kommer att erbjudas provtagning för prostatacancer. Syftet är att ta fram en säkrare diagnosticering av prostatacancer så att Sverige kan gå vidare med ett nationellt screeningsprogram. Studien kommer att innefatta 200 000 män och blir således världens största prostatacancerstudie, skriver Henrik Grönberg från KI och Lars Joakim Lundquist från SLL på DN debatt. Deltagande i studien är frivilligt och den ska pågå i två år.

Prostatacancer diagnosticeras idag med så kallat PSA-prov. Problemet är att bara en av fyra som har ett förhöjt PSA-värde faktiskt har prostatacancer och bara hälften av tumörerna behöver behandlas. Nu ska forskarna i studien utvärdera olika markörer så att man kan få information om patienten har en tumör och i så fall vilken typ av tumör det handlar om.

Målet med studien är att utveckla en bättre metod för att minska antalet onödiga vävnadsprovtagningar, identifiera aggressiva cancrar bättre och tidigare, minska antalet onödiga operationer och biverkningar samt att minska oro och öka livskvalitet hos de testade männen.

Varje år drabbas nästan 10 000 män i Sverige av prostatacancer och sjukdomen leder till ungefär 2 500 dödsfall årligen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng