Annons

Uppstickare lockar med högre lön

Tjugo procent högre lön än på Apoteket. Det är lockbetet när nystartade bemanningsföretaget Farmaceuta vill slåss med Apoteket om personalen.

19 maj 2003, kl 11:04
0

Det låter som ett drömläge för farmacevter. Men de två facken reagerar olika på uppstickaren Farmaceuta.
? Vi tycker det är dåligt att Apoteket inte vill använda bemanningsföretag, säger Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör för Sveriges Farmaceutförbund.
? Det vore väl bra att använda sig av de farmacevter som finns, med tanke på att man behöver stänga apotek på sommaren.
Camilla Frankelius säger att förbundet framfört kritiken till Apotekets ledning, när man fick vetskap om förbudet att anlita Farmaceuta och liknande företag.
Men hon är inte förvånad:
? Jag förstår reaktionen, det finns nog en och annan som kan tänka sig att gå över till Farmaceuta och få ett annat arbetsätt än idag.För dålig bemanning
På Farmaciförbundet har man inga synpunkter än så länge:
? Vi vill först göra en ordentlig konsekvensanalys om vad som hänt inom vården för till exempel sjuksköterskor, säger förbundsordförande Britt-Marie Skoglösa.
Är det inte bra med en uppstickare som lovar mer betalt än Apoteket?
? I så fall ska löneläget totalt gynnas, inte bara ett fåtal. Och där har vi inte analyserat klart vad som hänt inom sjukvården.
? Men lönen är ju inte allt. Framför allt måste ett bemanningsföretag kunna erbjuda kompetensutveckling, säger Britt-Marie Skoglösa.
Är det risk att apotek drivs med för lite personal om Apoteket Pool inte kan få fram vikarier?
? Det är precis det som sker idag, det kan ju alla som går in på ett Apotek se själva ? att det är för dålig bemanning, säger Camilla Frankelius.
Men det håller Britt-Marie Skoglösa inte med om:
? Nej, det tror jag inte. De receptarier som finns tillgängliga tas in, problemet är att det knappt finns några.