Annons

Uppror bland danska onkologer

Danska lungcancerläkare planerar nu att skicka ut brev till sina
patienter där det står att de tyvärr inte erbjuds den bästa
behandlingen. Detta efter att danska Sundhedsstyrelsen beslutat att
patienterna inte ska behandlas med Avastin.

30 jan 2009, kl 13:36
0

Annons

En ny styrgrupp i Danmark utvärderar sedan en tid tillbaka vilka cancerläkemedel som ska användas i vården. När de, efter många turer fram och tillbaka, tillslut beslutade att Avastin (bevacizumab) inte ska ingå i behandlingsarsenalen för lungcancerpatienter så ilsknade de danska lungläkarna till.

De planerar nu att skicka med ett brev med alla patienter där de står att de inte får bästa tillgängliga behandling på grund av att Sundhedstyrelsen bestämt så, skriver danska Dagens Medicin.
? Etiskt så har vi en förpliktelse att upplysa patienterna om att de inte får den bästa behandlingen. Jag är glad för att vi enats om det här brevet så att vi gör samma sak i hela landet, säger en av lungläkarnas representanter, Peter Meldgaard, till tidningen.

Enligt styrgruppen som sagt nej till Avastin så är vinsterna för patienterna inte tillräckliga jämfört med biverkningarna. Men onkologerna refererar istället till amerikanska studier som visar att 69 procent av lungcancerpatienterna som behandlades med Avastin fick en förlängd överlevnad med i genomsnitt fyra månader.