Svenskt metadonprogram på export

Vitryska heroinmissbrukare ska få pröva en svensk behandlingsmodell.
Efter att en delegation från Minsk studerat Uppsalas metadonprogram,
ska vitryska missbrukare nu få tillgång till metadon.

30 jan 2009, kl 15:45
0

De vitryska myndigheterna har valt ut Uppsalamodellen efter att ha studerat ett antal olika behandlingsprogram med metadon från flera länder. I december 2008 kom en delegation med läkare och psykologer på besök till beroendekliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och nu har en försöksverksamhet startat i Minsk.

Totalt ska 200 hiv-smittade heroinmissbrukare delta i programmet för att bli av med sitt metadonberoende.
– Det är väldigt roligt att de valt vår modell efter att ha tittat på flera olika varianter, säger Leif Grönbladh föreståndare för metadonprogrammet och forskare i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Det som skiljer Uppsalaprogrammet från flera andra är att missbrukarna, förutom metadonbehandling, får stöd av ett arbetslag med medicinsk och psykosocial kompetens i öppenvården. En stor del av behandlingen går ut på att patienterna ska få ett fungerande liv med ett arbete och sociala relationer.

Uppsala var först i Europa i mitten av 60-talet att introducera metadon som behandling mot tungt narkotikamissbruk, idag finns ett 60-tal enheter bara i Sverige.
– Många missbrukarprogram har ett inslag av straff där ett återfall kan leda till att behandlingen avbryts. Vi försöker istället att optimera behandlingen för varje patient och menar att allting inte är kört på grund av återfall. Detta är något vi försökt förmedla till den vitryska delegationen, säger Leif Grönbladh.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng