Stockholm toppar förskrivning av antibiotika

Stockholmare är högkonsumenter av antibiotika. Där förskrivs mest
antibiotika per innevånare i hela landet och nu uppmanar
läkemedelsansvariga i landstinget till skärpning.

30 jan 2009, kl 16:32
0

Trots att Läksak, Läkemedelssakkunniga i Stockholm, under flera år har uppmanat till en minskad antibiotikaanvändning fortsätter siffrorna att öka. När Stockholms läns landsting och Läksak i förra veckan vid ett forum presenterade sin rekommendationslista för 2009, väcktes debatten på nytt.
– Det är svårt att tänka sig att stockholmare skulle behöva mer antibiotikabehandling än andra i Sverige. Det handlar nog mer om slentrianmässig förskrivning, sade Christer Norman, specialist i allmänmedicin och medlem i Läksams expertgrupp för infektionssjukdomar i Stockholm.

Han menade också att stockholmare kan ha högre krav än andra på vad som kan leda till snabb bot vilket kan bidra till förskrivningen. Även Otta Cars, ordförande i Strama, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning, pratade om att förskrivningsmönstren måste ändras.

Som ett exempel på när antibiotika inte ska förskrivas på en gång nämnde Christer Norman misstanke om bihåleinflammation.
– Studier har visat sig att antibiotika i regel är verkningslöst på många av dessa patienter. Vänta i stället tio dagar och behandla med nässprej och analgetika, sade han. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng