Upphandlingar ska utredas

Antalet mål i domstolar som rör offentliga upphandlingar ökar stadigt. Nu tillsätter regeringen en utredning med syfte att öka effektiviten.

22 nov 2013, kl 09:59
0

När en upphandling blir överprövad i domstol innebär det ofta att den stoppas. Konsekvenserna kan bli allvarliga och leda till ökade kostnader när det handlar om varor och tjänster viktiga för innevånare eller de som jobbar inom offentlig sektor.

Ett exempel är HPV-vaccinering inom vaccinationsprogrammet som kunde påbörjas först två år efter planerat datum på grund av flertalet överklaganden.

För att få bukt med problemet tillsätter regeringen nu en utredning som ska se över regelverken för hur offentliga upphandlingar får överprövas. I utredarens uppdrag ingår att undersöka hur det ser ut i övriga Europa och om bestämmelserna kan ändras.

Ett exempel är att se om det kan gå att tillåta direktupphandling under en pågående överprövning. Utredaren ska också titta på möjligheten att den som förlorar målet ska betala motpartens kostnader. Utredningen ska lämna sitt betänkande senast den 15 juni 2014. 
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng