Annons

Vaccinationsinsats mot polio

Barn som kommer till Sverige från Syrien ska så snart som möjligt erbjudas poliovaccination.

22 nov 2013, kl 10:26
0

Annons

Efter att ha varit fritt från polio i 14 år har sjukdomen åter fått fäste i Syrien och minst 13 fall har konstaterats. Både WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC varnar för spridning av polio främst i regionen, men också till europeiska länder genom flyktingar.

Socialstyrelsen rekommenderar därför att en särskild vaccinationsinsats genomförs vid Migrationsverkets ansökningsenheter. Alla barn från Syrien från två och en halv månad till och med fem år gamla ska erbjudas poliovaccination. Socialstyrelsen påpekar att det är viktigt att de ovaccinerade barnen följs upp efter den första poliovaccinationen eftersom det krävs två doser för ett initialt skydd mot sjukdomen.

Poliovaccinationerna kommer att rekommenderas till att immunitetsläget i Syrien förbättrats. FN genomför nu en stor vaccinationsinsats i Syrien och närliggande länder. Innan Syriens inbördeskrig inleddes 2011 var 95 procent av barnen i landet vaccinerade mot polio, men nu uppskattar WHO att 500 000 barn inte blivit vaccinerade på grund av inbördeskriget.

Samtidigt har de första fallen av poliovirus sedan 2009 konstaterats i Kamerun.