Skydd av en dos Cervarix

Kvinnor som bara fått en dos HPV-vaccin har efter fyra år fortfarande skyddande antikroppar i blodet enligt en studie.

22 nov 2013, kl 09:32
0

Fyra år efter att kvinnorna i en fas III-studie fått en dos med HPV-vaccinet Cervarix hade de fortfarande antikroppar i blodet. Resultaten pekar mot att det kan vara tillräckligt med en dos av vaccinet för att skydda mot virusinfektion.

Studien, som publicerats i Cancer Prevention, är utförd i Costa Rica på sammanlagt 400 kvinnor. Kvinnorna har antingen fått en, två eller tre doser av Cervarix. Dessutom analyserades blodprover från 113 kvinnor som hade naturliga antikroppar efter att ha haft en infektion av humant papillomavirus, HPV.

Resultaten visar att alla kvinnor oavsett antal vaccindoser hade antikroppar mot HPV16 och HPV18 i blodet, upp till fyra år efter vaccinationerna. Nivåerna av antikroppar var lägre hos de kvinnor som bara mottagit en dos men de var stabila under studietiden. Det pekar enligt författarna på att skyddet är stabilt över tid. Samtidigt såg man att antikroppsnivåerna hos de som hade haft en HPV-infektion var mellan 5 och 24 gånger lägre än hos de som hade fått en vaccindos.

Forskarna bakom studien påpekar att om en dos skulle ge ett fullgott skydd mot HPV skulle det innebära en förenklad logistik och lägre kostnader för vaccinering. Detta är av särskild stor vikt i utvecklingsländer där omkring 85 procent av livmoderhalscancerfallen i världen finns.

Cervarix marknadsförs av företaget GSK och är ett av två HPV-vaccin på marknaden. Det andra är Gardasil från MSD. Både ges idag i tre doser men GSK har ansökt centralt i EU om godkännande för ett tvådos-schema.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng