Annons

Även Region Skåne överklagar

Turerna kring Cimzia-fallet fortsätter. Tidigare i veckan överklagade TLV. Nu överklagar även Region Skåne förvaltningsrättens dom.

21 nov 2013, kl 12:07
0

Annons

Förvaltningsrätten i Stockholm kom i en dom i slutet av oktober fram till att det inte var tillåtet för Region Skåne att omförhandla pris på läkemedel till öppenvården. Den delen av domen överklagar regionen nu till kammarrätten.

Anledningarna är, enligt Region Skåne, att rabattavtalen gör det möjligt för fler patienter att få tillgång till läkemedlen och att frågan är av stor principiell betydelse eftersom den aldrig tidigare prövats. Region Skåne menar också att EUs transparensdirektiv inte ger en utvidgad rätt för TLV att fastställa priser. ”TLV ska fastställa inköps- och försäljningspriser för öppenvårdsapoteken – inget annat” skriver regionen i ett pressmeddelande.

TLV överklagade tidigare i veckan den del av domen som gav Region Skåne rätt att uppmana läkare att förskriva och apotek att expediera Cimzia framför andra likvärdiga preparat.

Det var våren 2012 som Region Skåne träffade ett avtal med företaget UCB Pharma som innebar att regionen skulle få en återbäring på 15 procent av all försäljning av TNF-hämmaren Cimzia. TLV förbjöd Region Skåne att ingå nya avtal om priser om läkemedel som säljs på apotek och ingår i förmånen samt att uppmana förskrivare i regionen att motsätta sig utbyte av andra skäl än den enskilda patientens medicinska behov. Beslutet överklagades av Region Skåne.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng