Annons

Upphandling av HPV-vaccin stoppad

Sanofi Paseur har överklagat landstingens beslut att välja att
upphandla HPV-vaccinet Cervarix. Företagets vd Einar Vollan anser att
beslutet inte ser till de hälsoekonomiska vinsterna. I och med detta
stoppas upphandlingen.

19 mar 2010, kl 12:20
0

Annons

Den 9 mars meddelade landstingen att man bestämt att vaccinet Cervarix från Glaxosmithkline mot humant papillomavirus, HPV, ska bli det som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor mellan 11 och 12 år. Motiveringen var att Cervarix var betydligt billigare än konkurrenten Gardasil.

Nu överklagar företaget bakom Gardasil, Sanofi Pasteur, landstingens beslut.
 Enligt deras bedömning har upphandlingen genomförts på ett felaktigt sätt.
– Vi har lämnat in en överklagan till landets tolv förvaltningsdomstolar, en process som påbörjades igår, säger Therése Lange, kommunikationschef på Sanofi Pasteur.

Anledningen till överklagan är att Sanofi Pastuer anser att landstingen agerat felaktigt när de inte tagit hänsyn till skydd mot kondylom som Gardasil ger. Gardasil skiljer sig från Cervarix genom att de förutom att skydda mot HPV 16 och 18 ger skydd mot HPV 6 och 11 som orsakar konylom. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Einar Vollan, vd på Sanofi Pasteur, att den kalkyl som upphandlarna gjort är en gåta och vill att beslutet överprövas. Deras tidigare bud kommer inte att ändras utan kvarstår, enligt debattartikeln.

Om beslutet överprövas kommer det att ske vid någon av de tolv förvaltningsdomstolarna men vilken är inte klart uppger Sanofi Pastuer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng