Uppdaterad DSM-5 möts av kritik

De amerikanska psykiatrikernas diagnosbibel har efter nästan 20 år uppdaterats. Men förändringarna har fått kritik från många håll.

22 maj 2013, kl 16:33
1

Sedan 1950-talet har den amerikanska psykiatriföreningen APA gett ut en diagnosmanual för psykiatriska tillstånd, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM. Den har uppdaterats under åren. Fram tills nu har DSM-4 som gavs ut 1994 använts. Efter många års arbete har diagnosmanualen åter uppdaterats.

APA presenterade uppdateringarna under ett möte i mitten av maj. DSM-5, som den nya diagnosbibeln kallas, har flera nya kategorier. Bland annat hetsätning, samlarmani och spelberoende. Men vissa har också förts samman. Till exempel är nu Aspergers syndrom och tre andra tillstånd samlade under en diagnos, autismspektrumstörning. 

Uppdateringarna av forskningsrönen har inte bara fått ett positivt mottagande. DSM-5 kritiseras bland annat för att en allt större del av befolkningen kan komma att få psykiatriska sjukdomsdiagnoser och vissa nya diagnoser har ifrågasatts. 

En kontroversiell ändring är den nya diagnosen ”disruptive mood dysregulation disorder", som betecknas av återkommande vredesutbrott hos barn äldre än sex år. En annan ändring som kritiseras är att kriterierna för adhd ändrats, vilket kan göra att fler barn och vuxna kan få diagnosen.

I Sverige är DSM ett komplement till det officiella klassificeringssystemet ICD.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Artikelförfattaren har misssuppfattat uppdateringarna. Tex är spelberoende inte en ny diagnos, den har funnits med sedan länge. Det som är förändringen är att den flyttas från impulskontrollstörningar till andra beroenden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng