Annons

Egen metod lex Maria-anmäldes

Läkarens egen metod för smärtlindring vid hjärtinfarkt stred mot rekommendationerna. Patienten avled och nu utreds dödsfallet av Socialstyrelsen.

22 maj 2013, kl 11:16
0

Annons

När sjuksköterskorna vägrade gav läkaren själv injektionen. Foto: iStockphoto

En patient i 70-årsåldern kom med ambulans till sjukhuset i Sundsvall med en omfattande hjärtinfarkt. I ambulansen hade propplösande och smärtstillande injektioner getts. På hjärtintensiven fick patienten i smärtstillande syfte en mycket högre dos av blodtrycksmedicinen Seloken än brukligt, skriver tidningen Vårdfokus.

Sjuksköterskorna vägrade ge den höga dosen, eftersom det stred mot rekommendationerna. Då gav den ansvariga läkaren själv injektionerna. Det var känt att läkaren hade en egen metod för smärtlindring vid hjärtinfarkt och han hade varnats två gånger tidigare för den metoden av sjukhusets överläkare.

Patienten flyttades sedan till hjärtcentrum i Umeå, där hen avled i grav hjärtsvikt. Behandlingen lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har granskat händelsen och enligt myndighetens expert är den mycket höga Selokendosen inte i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Myndigheten kommer att utreda läkaren vidare och vill även att sjukhuset ska redovisa vilka riskförebyggande åtgärder som vidtagits. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng