Annons

Uppåt för Läkemedelsvärlden

Läkemedelsvärlden noterade under 1999 sin högsta upplaga någonsin ? 9 500 exemplar. Samtidigt visar en läsarundersökning att Läkemedelsvärlden är den ledande tidningen bland landets apoteksfarmaceuter.

8 jun 2002, kl 13:06
0

Annons

Läkemedelsvärlden ökade sin TS-kontrollerade upplaga med 3,3 procent under 1999. Det innebär att tidningen ökade sin upplaga för fjärde året i rad och är nu uppe i den nya toppnoteringen 9 500 exemplar. Det står klart efter att Tidningsstatistik, TS, den 1 mars offentliggjorde förra årets upplagesiffror.


Efter att de två föregående åren varit den medicinska tidning i Sverige som ökat mest får dock Läkemedelsvärlden detta år finna sig i att stå tillbaka på prispallen för både Dagens Medicin som toppar listan med en ökning med 6,2 procent och gratistidningen Medikament som ökat sin upplaga med 4,2 procent.


 


Växer organiskt


Medan både Dagens Medicin och Läkemedelsvärlden ökar sina upplagor genom tillskott av nya betalande prenumeranter gäller dock det motsatta för Medikament. Trots att tidningen redovisar en ökning av upplagan jämfört med 1998 minskar tidningens betalande prenumeranter med hela två tredjedelar och de som vill betala för Medikament är nu så få som 800 stycken. Istället är det en ökning av gratisupplagan med 2 400 exemplarsom gör att det totalt sett ser ut som en ökning.


Även Landstingsvärlden och Läkartidningen har tappat betalande prenumeranter under året och samtidigt ökat antalet gratisexemplar vilket lyft upp upplagan ? för Läkartidningen dock inte så mycket att slutsumman blir positiv.


 


Ledande farmaceuttidning


Läkemedelsvärlden försvarar också väl sin position som den ledande farmaceutiska tidningen på landets apotek. Det visar en läsarundersökning som genomfördes av Gallup i november i fjol. Läkemedelsvärlden når 96 procent av alla apoteksfarmaceuter och av dessa väljer 57 procent Läkemedelsvärlden som den bästa farmaceutiska tidningen. Som jämförelse väljer endast 20 procent Farmacevtisk Revy och bara 10 procent Farmacifacket.