Annons

Ny terapi när Nexium godkändes

AstraZenecas nya protonpumpshämmare Nexium (esomeprazol) har godkänts för en bred grupp indikationer, inklusive behovsbehandling av symtom vid refluxsjukdom.

8 jun 2002, kl 13:05
0

Annons

Godkännandet skedde i rekordtempo, fem månader efter ansökan i november. Den snabba handläggningen medför att AstraZeneca tidigarelägger lanseringen.


? Vi hoppas kunna komma ut i flera europeiska länder tidigt i höst, säger Staffan Ternby, informationschef på företaget.


När Losec godkändes så lades nya indikationer till en åt gången. Nexium gäller bredd från början ? behandling och förebyggande av magsår, läkning av syrarelaterade besvär i matstrupen och förebyggande långtidsbehandling.


Två nya varianter ingår i godkännandet. I dag är sju dagars trippelterapi (protonpumpshämmare plus två antibiotika) åtföljd av några veckors monoterapi med protonpumpshämmare gängse behandling av Helicobacter pyloriorsakade magsår. Om Nexium används ska det räcka med den första veckans behandling.


Den andra nyheten är att långtidsbehandling av halsbränna och sura uppstötningar kan ersättas av vid behov-medicinering. Enligt studier kan 90 procent av patienterna själva behandla sina symtom effektivt efter ett halvår.


 


Stora förväntningar


AstraZeneca har stora förhoppningar inför Nexiums framtid. Lanseringen kommer att vara företagets största och ambitionen är att flytta över så många som möjligt av de patienter som idag använder Losec.


Företaget har tack vare Losec hälften av den totala världsmarknaden idag när det gäller syrarelaterade magsjukdomar.


Inga nya kliniska data offentliggjordes när beskedet om godkännandet kom. Företaget kommer att lämna sådan information i maj vid konferensen Digestive Disease Week conference i San Diego, USA.


Sten Erik Jensen