Annons

Tydligare apotekskryss

Reglerna om när farmaceuter kan motsätta sig utbyte av läkemedel är oklara tycker regeringen och föreslår att apotekskryssen regleras i lag.

21 jan 2014, kl 09:26
0

Regeringen har nu antagit lagrådsremissen som baseras på Sofia Wallströms läkemedels- och apoteksutredning. Lagrådsremissen ska ligga till grund för den kommande propositionen.

I mycket följer man utredarens förslag, men inte när det till exempel gäller perioden för försäljning av periodens vara. Utredaren ansåg att den skulle förlängas från en månad till två. Regeringen håller inte med och håller fast vid en månad. Sedan tidigare är det ju också känt att regeringen inte väljer Sofia Wallströms förslag till prissättningsmodell som bygger på internationella referenspriser. Istället har regeringen kommit överens med industrin om en takprismodell för äldre läkemedel utan generisk konkurrens som nu finns med i lagrådsremissen.

Regeringen vill, som utredaren, att farmaceuters möjlighet att motsätta sig utbyte förtydligas i lag. Regelverket kring apotekskryss är idag luddiga och framgår egentligen bara i en vägledning från Läkemedelsverket angående receptföreskrifterna.

Enligt lagrådsremissen ska det nu förtydligas i lag att expedierande farmaceut kan motsätta sig utbyte av läkemedel om det finns anledning att misstänka att utbytet innebär betydande problem för patienten. De mer exakta formuleringarna överlämnar regeringen till Läkemedelsverket att förtydliga i föreskrifter.
Ett skäl till att det behövs tydligare regler är, enligt regeringen, att TLV i en undersökning funnit att farmaceuter på vissa apotek motsätter sig utbyte i betydligt högre grad än farmaceuter på andra apotek. 
Det är TLVs uppgift att övervaka att apoteken inte missbrukar möjligheten att motsätta sig utbyte, konstaterar regeringen i lagrådsremissen. För att myndigheten ska kunna utöva den tillsynen effektivare ska Receptregistret innehålla uppgifter när farmaceuten motsatt sig byte och skälen till det. De uppgifterna ska E-hälsomyndigheten vara skyldig att lämna ut till TLV.

När det gäller 24 timmarsregeln föreslår regeringen att den ska finnas kvar och att lagen tydligt ska slå fast att regeln innebär att läkemedlet ska tillhandahållas inom 24 timmar från att det efterfrågades på apoteket. Men ingen regel utan undantag, de 24 timmarna gäller till exempel inte om patienten beställt medlet efter leverantörens stopptid.

Regeringen anser också att generikaföretag som tillhandahåller periodens vara ska riskera sanktionsavgift om de inte levererar. En sådan avgift ska TLV också kunna utkräva av apotek som inte klarar att leva upp till utbytesreglerna.

Från den 1 januari 2015 föreslås förslaget om apotekskryss börja gälla, i övrigt gäller den 1 juli i år.