Annons

Tveksam attityd till nya apoteksaktörer

Det är de stora apotekskedjorna som får bäst betyg när kunderna ska
betygsätta service och kompetens. Men Apoteket AB är de som hamnar högst
på listan enligt en ny undersökning.

23 nov 2010, kl 11:32
2

Nykomlingarna på den svenska apoteksmarknaden rankas inte särskilt högt av kunderna när det gäller service och kompetens. Bäst betyg får Apoteket AB följt av Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel, det vill säga de tre största aktörerna på marknaden. Det visar den så kallade Apoteksradarn, en attitydundersökning bland konsumenter som görs kontinuerligt av företaget Scandinfo Marketing Research, rapporterar Market.se.

Enligt undersökningarna upplever 48 procent av de svenskar som har en relation till statliga Apoteket AB att personalen där är mycket kunnig. Motsvarande tal för de främsta utmanarna, Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel, är 20 respektive 17 procent.

Även när det gäller service ligger Apoteket bra till, 44 procent anser att personalen där är mycket serviceinriktad. Motsvarande tal för Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel är 23 respektive 20 procent.
– Att de nya aktörerna får låga betyg och lägre betyg än Apoteket behöver inte nödvändigtvis betyda att de inte presterar. De kan vara både kunniga och serviceinriktade. Men de har i så fall inte lyckats få ut det till konsumenterna, säger Göran Erasmie på Scandinfo Marketing Research till Market.

Värt att notera är att de nya aktörerna får högre betyg vad gäller service än kompetens medan det enligt undersökningen är tvärtom för Apoteket. Göran Erasmie säger att Apoteket långa historik på marknaden är till deras fördel.
– De allra flesta har erfarenhet av Apoteket och en uppfattning om vad man får där när det gäller kompetens och service. Och kanske har dessutom det gamla monopolföretaget skärpt sig lite extra nu när man fått konkurrens.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Det gamal Apoteket har alltid utmärkt sig på en otroligt trög och senfärdig service. Rena Zombies. Låter otroligt att de nya apoteken kan slå det rekordet.

 2. Och hur väl rimmar den här undersökningen med den som gjordes i våras där det stod:
  “Nystartade apotek har bäst service i undersökning
  Åhléns och Doc Morris hamnade i topp i en undersökning där hemliga testpatruller skickats ut på apoteksbesök.”
  Kedja Index
  Åhléns apoetk 83
  Doc Morris 82
  Apoteksgruppen 81
  Apotek 1 81
  Apotek Hjärtat 76
  Kronans Droghandel 75
  Apoteket AB 75
  Vårdapoteket 75
  Medstop 74
  Cura apoteket 71