Tusentals fast i läkemedelsmissbruk

Förskrivare som behandlar patienter med beroendeframkallande preparat
bör ta ett större ansvar för att följa upp behandlingen. Det anser
statens missbruksutredare.

3 sep 2010, kl 15:44
0

Annons

Den statliga utredaren Gerhard Larsson har velat undersöka hur utbrett missbruk av läkemedel är i Sverige. I en brevenkät till 70 000 slumpmässigt utvalda i befolkningen svarade cirka en procent att de hade problem relaterade till läkemedelsanvändning rapporterar Dagens Nyheter.

Utredningen, som ska överlämnas till regeringen i vinter visar att omkring 185 000 svenskar hämtade ut minst en årsförbrukning av smärtstillande läkemedel, lugnande medicin eller sömnmedel under 2009.
– Jag är förvånad att det handlar om en så stor del av befolkningen, även om det i många fall inte handlar om en felaktig användning utan en befogad behandling, säger Gerhard Larsson till DN.

Enligt utredaren finns i ett genomsnittligt landsting utanför storstäderna ungefär 400-500 personer som behöver hjälp med att komma ur ett läkemedelsmissbruk.
-Läkaren som skriver ut beroendeframkallande läkemedel bör ta ett större ansvar för att patienterna ska kunna sluta med medicinen, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng