Tullen har inte rätt att
beslagta godkända
läkemedel köpta inom EU

Enligt den befogenhetslag som tullen arbetar efter har man inte rätt att beslagta godkända läkemedel beställda från ett EU-land. Från tullens sida har man främst uppmärksammat inflödet av efedrin som man inte kan göra något åt.

26 aug 2003, kl 13:04
0

Sedan en tid tillbaka har det börjat dyka upp svenska hemsidor som erbjuder on line-försäljning av läkemedel. När det gäller försändelser som kommer från länder utanför EU är lagstiftningen klar:
Läkemedlen får inte föras in och tullen har rätt att ta dem i beslag.
? Men godkända receptbelagda läkemedel som köpts inom EU och som inte är narkotikaklassade har vi inte befogenhet att beslagta, säger Kent Winblad vid Arlandatullen.
? Vi kan bara se det passera.

Stor marknad
Det här är något som svenska internetföretag tagit fasta på.
? Vad jag förstår är det lagligt att köpa läkemedel inom EU på det här sättet, säger Dag Kätterström som står bakom hemsidan elixir.nu.
? Det är en stor potentiell marknad och en intressant idé som jag vill pröva.
Dag Kätterströms vinst är den provision han får från det försäljande engelska företag som hans sida är länkad till.
Han säger att han letade länge för att finna vad han beskriver som seriösa återförsäljare.
? Det här företaget har läkare som skriver ut medlen, jag har i alla fall sett att de annonserar efter läkare som kan tänka sig att göra det.
Läkemedelsvärlden har försökt att komma i kontakt med någon läkare via den engelska hemsidan men ännu inte fått något svar.
Att tullen inte har befogenhet att beslagta receptbelagda läkemedel köpta inom EU innebär inte att det är tillåtet, menar Bo Lindström på Läkemedelsverket. Enligt läkemedelslagen ska medlen vara utskrivna av behörig förskrivare och inköpta på apotek.
? Och om det finns läkare som rutinmässigt förskriver på det här sättet bör de bli av med legitimationen.
Läkemedelsverkets inriktar sig främst på att leta upp ägarna bakom de svenska hemsidorna och uppmärksamma dem på att det i Sverige är olagligt att göra reklam till allmänheten för receptbelagda läkemedel.

Dyker upp nya
Enligt Bo Lindström har också en del sidor släckts ned.
? Men det dyker hela tiden upp nya.
På europeisk nivå har myndigheterna inlett ett samarbete för att försöka komma åt de här företagen. Och Dag Kätterström har kanske, när den här tidningen trycks, släckt ned sin sida.