Trombolys kan ges flera timmar efter stroke

Patienter som drabbas av stroke ska behandlas så fort som möjligt för
bästa resultat. Enligt gällande direktiv bör trombolys inte ges senare
än tre timmar efter slaganfallet. Men en ny studie visar att
behandlingen är lyckad även senare.

15 sep 2008, kl 14:23
0

När en person drabbats av ischemisk stroke, eller blodpropp i hjärnan är det viktigt att propplösande behandling sätts in snabbt. Om det tar för långtid innan trombolysbehandling så ökar risken för komplikationer av blödningen. Praxis idag är att ge behandlingen inom 3 timmar efter ett slaganfall.

En ny internationell studie som letts av professor Nils Wahlgren vid Karolinska institutet i Solna visar att även senare behandling kan vara lyckad. Han har tillsammans med andra forskare jämfört uppgifter om 11865 patienter från 35 länder som fått trombolys inom tre timmar med 664 patienter som fått samma behandling mellan 3 och 4,5 timmar efter slaganfallet. Patienterna har fått intravenöst alteplas (0.9 mg/kg total dos).

Enligt studien var risken för blödningskomplikationer eller död inte högre bland dem som fått sen behandling jämfört med de som fått den tidigare. Ingen skillnad fanns mellan grupperna vad gäller deras möjligheter att klara vardagslivet tre månader efter att de haft stroke.
– Det här kan betyda att många patienter som idag inte kommer i fråga för trombolysbehandling kan komma att få den och därmed bli hjälpta. Det handlar främst om de patienter som av olika anledningar inte kommit till sjukhuset inom de aktuella tre timmarna, säger Nils Wahlgren.

Den 23 september kommer ytterligare en omfattande studie om hur patienter som behandlats med trombolys mer än 3 timmar efter stroke att publiceras i New England Journal of Medicine. Om den pekar på samma sak kommer en eventuell ändring av de europeiska riktlinjerna för trombolysbehandling vid en strokekonferens i Stockholm i november.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng