Annons
Tredje vaccindos erbjuds till alla över 65 år
Foto: Istock

Tredje vaccindos erbjuds till alla över 65 år

En påfyllnadsdos ska sedan erbjudas stegvis till alla över 16 år, meddelar Folkhälsomyndigheten.

27 okt 2021, kl 15:11
0

Annons

Alla som är 65 år och äldre samt personal inom hemtjänst, hemsjukvård och på särskilda boenden ska erbjudas en tredje dos covid-19-vaccin. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff under onsdagen. Stegvis kommer sedan fler grupper att erbjudas en tredje vaccindos.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en tredje dos till äldre på särskilda boenden, personer som har hemtjänst eller hemsjukvård, alla som är 80 år eller äldre samt vissa grupper med kraftigt sänkt immunförsvar.

Effekten minskar

Det som ligger till grund för den nya rekommendationen om att fler grupper ska få en påfyllnadsdos covid-19-vaccin är den kontinuerliga uppföljningen om vaccinskyddets varaktighet.

– Den samlade kunskapen visar tydligare och tydligare att effekten av vaccinet minskar ju längre tiden går, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på pressträffen.

Den tredje dosen ska ges tidigast sex månader efter dos 2. I regel ska man få samma vaccin som tidigare. De personer som tidigare har fått Astrazenecas vaccin kommer dock i stället att få Pfizer eller Modernas vaccin som en tredje dos.

Tredje vaccindos stegvis till fler grupper

Successivt under vintern och våren kommer alla personer över 16 år att erbjudas en tredje vaccindos.

– Vi kommer att återkomma om detaljer om detta med det är viktigt att den prioriteringsordning som nu läggs fram följs. Det har varit en framgångsrik väg att bekämpa pandemin hittills, sa Johan Carlson.

Under pressträffen framhöll Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren också vikten av att vaccinera sig.

– Det är tack vara att så många har vaccinerat sig som vi nu kan leva våra liv mer som vanligt, sa Lena Hallengren.