Träning bra bot mot tennisarmbåge

Mot tennisarmbåge ger träning bättre resultat än kortisoninjektioner. I alla fall enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin.

13 dec 2010, kl 12:55
1

Kortisoninjektioner och inflammationsdämpande mediciner är vanlig behandling för tennisarmbåge, samtidigt som behandlingen ofta har biverkningar.
En sjukgymnast och forskare vid Sahlgrenska akademin, Pia Nilsson, visar i sin avhandling att träning och ergonomisk rådgivning är effektivare än läkemedelsbehandlingen.

I sin avhandling beskriver hon bland annat sjukvårdspersonals val av behandling vid tennisarmbåge och deras upplevelse av den. Många beskrev att läkemedelsbehandlingen hade biverkningar.

Pia Nilsson studerade också resultatet av ett strukturerat träningsprogram för en grupp patienter med tennisarmbåge. Med behandlingen som utfördes av sjukgymnast och arbetsterapeut minskade patientens smärta samtidigt som patientens funktion i armbåge och hand ökade och sjukskrivningen kortades.
I det strukturerade träningsprogrammet ingick knappt 300 patienter.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tennisarmbäge kallas också “musarm”. Mot detta finns ett bra läkemedel i form av warfarin. Det är världens mest använda råttgift.